Levensles #1 Want what you want

Het is zaterdagochtend 10:30 en ik loop door Amsterdam. Op weg naar de P.C. Hooftstraat baan ik me een weg door de enorme hoeveelheid toeristen en feestgangers die nu al dronken zijn of misschien nog steeds dronken zijn van de nacht. Zelf voel ik me ook een beetje dronken. Niet van de alcohol weliswaar, maar van pure excitement! Ik ben namelijk op weg naar de Louis Vuitton winkel, waar ik mijn allereerste designerportemonnee zal gaan kopen. Ja, een goedkopere variant zou waarschijnlijk net zo goed z’n werk doen, maar vandaag gaat het idee ‘ons bin zunig’ even niet op voor mij.

Waarom zou je zoveel geld uitgeven aan een portemonnee? Nou gewoon, omdat ik dat wil. Niet omdat een merkproduct een ‘statusobject’ is, niet om te laten zien hoeveel geld ik heb, niet om een bepaalde schijn over mijzelf op te houden. Nee. Ik wil een Louis Vuitton portemonnee omdat ik daar gewoon heel erg BLIJ van word. Punt.

Nu wil ik je natuurlijk niet oproepen om jezelf de schulden in te werken zodat je een verzameling designertassen kan beginnen (iets waar ik mezelf sterk van moest weerhouden toen ik eenmaal de winkel binnen was…!). Wat ik bedoel te zeggen is:

Geef je geld (tijd, energie, liefde, etc.) uit aan die dingen waar je het aan uit WIL geven, niet waaraan je het uit ZOU MOETEN geven.

Ikzelf heb bijvoorbeeld niets met verre reizen maken. Uitgaan doe ik zelden. En make-up draag ik al helemaal nooit. Allemaal dingen waar ik mijn geld aan zou kunnen uitgeven. Allemaal dingen waar ik mijn geld aan zou moeten uitgeven, als ik de mooie plaatjes op Instagram moet geloven. Nou mij niet gezien al backpackend door Azië of feestend tot in de vroege uurtjes.

Spaar je geld niet op voor ‘ervaringen’ die verrijkend zouden moeten zijn als je van jezelf weet dat je er toch geen plezier aan zult beleven.

Wat voor de een waardevol is, is voor de ander waardeloos. Iedereen heeft zijn eigen variant van mijn ‘veel te dure portemonnee’: iets dat in de ogen van de ander overdreven duur is, terwijl het voor jou het geld meer dan waard is. Dat de ander datgene waar jouw verlangen naar uit gaat ‘bespottelijk’ vindt, betekent niet dat je het niet moet doen. En andersom, als iedereen heel de wereld over reist, duur uit eten gaat of weet ik wat ze je allemaal aanpraten, betekent niet dat jij dat ook hoeft te doen. Want what you want.

Food for Thought: Als een ‘nuttige of waardevolle besteding’ niet bestond, waar zou jij dan je spaargeld aan uitgeven?

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search